11/2021
Af Nikolaj Holdt Mikkelsen
Uafhængig investerings- og formuerådgiver
Flot aktiecomeback i oktober
September blev første måned i 2021, hvor aktiemarkedet langt om længe måtte kapitulere og endte med negative afkast. Men her en måned senere - ved udgangen af oktober - er det tabte genvundet og endda mere til. Dermed fortsætter tendensen med kursudsving undervejs, men at de er kortvarige og hurtigt genvindes .
Som rettesnor for om du kan være tilfreds med dit afkast i år (pr. 31/10), kan du bruge følgende som pejlemærke: 

Lav risiko: 5-6% i afkast
Moderat risiko: 13-14% i afkast
Høj Risiko: +17% i afkast

Største usikkerhedsmomenter for væksten i den kommende tid ser jeg som forsyningskæderne, vareknaphed og inflation. Allokeringsmæssigt hælder jeg til at value- og cykliske aktier stadig er fornuftige valg i takt med økonomierne genåbner helt, herunder servicesektorerne, efter Corona. Emerging markets kan være interessant i et længere perspektiv og bør overvejes.
Centralbankerne vil fortsat føre lempelig pengepolitik, men FED - den amerikanske centralbank - vil formodentligt allerede i år påbegynde nedtrapningen af deres støtteopkøb. Det kan betydelig fortsat volatilitet, så forvent også kursudsving i den kommende tid.
Inflationen vil givetvis fortsat være høj og kan lægge pres på renterne i opadgående retning. Vær derfor opmærksom på at rentefølsomheden i din obligationsportefølje ikke er større end nødvendigt.
Pensionsselskaberne investerer ikke ens (naturligt nok)
Fra tid til anden bliver jeg spurgt om det giver mening at sammenligne pensionsprodukter, fx livscyklus med mellemlang investeringshorisont, når selskaberne ikke investerer ens. Argumentet mod synes at være allokeringsmæssige investeringsbeslutninger ikke bør indgå i evalueringen af pensionsselskabernes præstationer.  
Det er kun helt naturligt at pensionsselskaberne ikke investerer ens og en af de allervigtigste investeringsmæssige beslutninger er netop allokeringen. Derfor bør denne beslutning naturligvis indgå i den indbyrdes afkastsammenligning på tværs af pensionsselskaberne. Alt andet ville være unfair over for de pensionsselskaber, som har truffet optimale allokeringsbeslutninger, der udmønter sig i solide relative afkast. 
Ligesom det ville være urimeligt over for billige pensionsselskaber, hvis denne omkostningsfordel ikke skulle tælle med i afkastsammenligningen. Eller andre investeringsmæssige beslutninger som valutaafdækning, sammensætning af underliggende aktivklasser, valg af kapitalforvaltere m.m.   
Afkastet er netop summen af alle investeringsmæssige beslutninger i pensionsselskaberne, herunder allokeringen. Alt andet ville være mærkeligt.
Tabellen herunder viser pensionsselskaberne strategiske allokering for livscyklus med moderat risiko og mellemlang investeringshorisont - og ja der er betydelig forskel på, hvordan selskaberne investerer.
Kender du Hammers Fonde?
Hammers Fonde, hvortil jeg er tilknyttet som investeringsrådgiver, er to investeringsfonde, den ene med en konservativ risikoprofil, mens den anden er mere aggressiv. 
Fondene er fri af interessekonflikter og skaber fundamentet for bedre investeringsløsninger til kunderne. Investeringsfondene er det oplagte alternativ for investorer, der ikke længere vil acceptere bankernes egne økonomiske interesser sker på deres bekostning. 
Lyt med i videoen herunder og bliv klogere på Hammers Fonde. Du kan også læse mere om investeringsfondene på www.hammersfonde.dk eller kontakt mig gerne, hvis du har spørgsmål om dem.
16,3% i afkast i år til investorerne i Wealth Invest Afkast+
Wealth Invest Afkast+ byder på den unikke kombination af en portefølje bestående af 100% globale aktier, samt en tillægsportefølje af obligationer med høj kvalitet på 200-300%. Det samlede forventede afkast efter omkostninger er ca. 11% årligt.
Du kan handle Afkast+ i din netbank ved at søge på enten navn, ISIN-koden eller børsidenten i søgefeltet.
Navn: Wealth Invest AKL Afkast+
ISIN: DK0061067220
Nasdaq OMX: WEKAFKI
Ønsker du mere information om Afkast+ eller har spørgsmål til, hvordan du bedst investerer i Afkast+, så kontakt mig gerne på 31776000. Læs også mere på fondens egen hjemmeside www.AfkastPlus.dk.
Bedre mulighed for at gennemskue aktiebeskatning
Det er snart tid til at gøre årets afkast op og dermed også den forventede skattebetaling af afkastet. 
Beskatningsreglerne af investeringsafkast er komplicerede og derfor udviklede jeg - i samarbejde med NORD.investments - forrige efterår en hjemmeside med det ene formål at hjælpe investorer med overblik over reglerne for aktiebeskatning. 
Beregningsapplikationen giver investorer indblik i, hvornår det kan være en fordel at vælge udbyttebetalende danske fonde fremfor udenlandske fonde og omvendt, ligesom den forhåbentlig kaster mere lys over fordelagtigheden ved pensionsopsparing, opsparing i selskabsregi eller bare almindelig opsparing.
Applikationen finder du på www.beregnaktieskat.dk. Du kan også se med i videoen herunder og blive opdateret på mulighederne.
----------
Afslutningsvis vil jeg nævne, at jeg hjælper velhavende investorer med investeringsrådgivning. Jeg oplever fortsat stor interesse og efterspørgsel fra mange danskere, som ønsker en troværdig og uafhængi samarbejdspartner. Du er også velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende dialog, hvis du vil høre mere om fordelene og mulighederne for et samarbejde. 
Klik på knappen herunder for at læse mere.

Rigtig god søndag
Bh/Nikolaj Holdt Mikkelsen
Back to Top