Medier

Som en af landets førende eksperter i investeringsforeninger, pensionsprodukter, skattevilkår m.m. og med min upartiske tilgang, skarpe retorik og kamp for investorers bedste interesser er jeg en flittig debatør, kommunikator og ofte citeret i medierne. 
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker min holdning, vurdering eller syn på et givent finansielt emne. 

Du kan kontakte mig på:
nhm@nikolajholdtmikkelsen.dk
tlf. +45 3177 6000

Herunder finder du et udpluk af min seneste ageren i mediedebatten om relevante emner og problemstillinger, som ofte handler om investorernes ve og vel.
2020
13. JANUAR 2020
2019 bød på flotte investeringsafkast. JyllandsPosten/Finans skriver om pensionssektorens afkast på baggrund af tal fra Investeringshuset Nikolaj Holdt Mikkelsen. 
På linket herunder kan du bl.a. læse om, at de ældste pensionsopsparere i flere selskaber kun fik omkring halvt så meget – eller mindre – i afkast på deres opsparing som de unge.

2019
FinansWatch skriver om Investerings- og Analysehuset Nikolaj Holdt Mikkelsen med overskriften "Investorernes mand går solo: "Oprigtig rådgivning" og lave priser skal føre til vokseværk".
Artiklen er en fin beskrivelse af forretningsgrundlaget for Nikolaj Holdt Mikkelsen og om at kunderne kan forvente rådgivning, der er i deres bedste interesse.
19. DECEMBER 2019
2019 har budt på usædvanlig flotte afkast, og det afspejles i den grad i afkastet til pensionsselskabernes mange kunder. Danica Pension er blandt højdespringerne i år, og jeg fik en snak med Jesper Langmack, investeringsdirektør i Danica for risikofyldte aktiver, om udviklingen i 2019 og hans bud på hvad investorerne kan forvente næste år. God jul og godt nytår til alle.
Lyt med i videoen herunder og hør hvad Jesper fortalte.
12. DECEMBER 2019
Voila - solide afkast i november og alt tyder på 2019 bliver et særdeles flot år for pensionsselskabernes mange kunder. Flere af årets højdespringere kan glæde sig over afkast på mere end 20%. 
Lyt med i videoen herunder og bliv opdateret på udviklingen.
11. NOVEMBER 2019
Dagbladet Børsen skriver om, at danske investeringskunder betaler i dyre domme for rådgivning om investeringsforeninger, uden at vide, hvad de betaler for. Bankerne klapper nemlig i om hvad provisionsbetalinger på 1,8 mia. dækker over og ingen af bankerne ønsker over for Børsen, at uddybe hvad de tilbyder kunderne. 
Jeg kommenterer til Børsen, at det tilsyneladende ikke er noget, bankerne ønsker gennemsigtighed om. Det får mig til at tro, at de har svært ved at sandsynliggøre for kunderne, hvad de egentligt får for pengene, og om det overhovedet er værdiskabende og prisen står mål med ydelsen.
28. OKTOBER 2019
Finans.dk har lavet en flot omtale ifm. lanceringen af beregnaktieskat.dk. Sitet giver alle mulighed for gratis at beregne hvordan man investerer optimalt skattemæssigt.  
NORD.investments A/S og Nikolaj Holdt Mikkelsen har i fællesskab udviklet et nyt website, som giver brugeren bedre overblik over aktiebeskatning og det optimale skattescenarie. Vores mission med sitet er at gøre kompliceret aktiebeskatning lidt mindre kompliceret. Med andre ord, hjælpe investorer med at træffe bedre investeringsvalg. 
Tjek selv sitet ud på www.beregnaktieskat.dk, se med i videoen herunder eller læs artiklen på dette link. 
12. OKTOBER 2019
Berlingske Business skriver om risikoen ved at være ude af aktiemarkedet, og konkluderer investorer har større chance for at finde den berømte nål i høstakken end at ramme de rigtige dage på aktiemarkedet.
MIn vurdering er, at mange investorer er deres egen værste fjende for et godt afkast. Det handler ganske enkelt om at være tro mod investeringsstrategien - også i turbulente perioder - og jeg kommenterer i artiklen på risikoen ved markedstiming.
4. OKTOBER 2019
Jyllandsposten/Finans skriver om det meget lave renteniveau øger behovet for den rette pensionsopsparing. 
I artiklen kommenterer jeg på problemstillingen og min anbefaling er omkring 40-45 pct. i aktier på pensionstidspunktet for investorer med middel risiko. En meget lav aktieandel giver ganske vist mere stabile udbetalinger, men intet afkast, hvilket heller ikke er hensigtsmæssigt. Omvendt skærper flere aktier behovet for bedre styring af udbetalingsforløbet.
15. SEPTEMBER 2019
Karrusellen bød på livlig aktivitet på finansmarkederne i august, men en god afslutning dæmpede kurstabene. Danske pensionsopsparere kan derfor fortsat glæde over pæne afkast for hele året. Lyt med i indslaget og bliv opdateret på seneste afkast blandt pensionsselskaberne.
30. AUGUST 2019
TV2 News kom forbi til en dialog om, hvordan pensionsopsparere i kølvandet på de usædvanlig flotte afkast i 2019 også fremadrettet får det optimale ud af deres pensionsopsparing, som skal sikre det økonomiske fundament i pensionstilværelsen. Lyt med i indslaget herunder.
13. AUGUST 2019
Industriens Pension er blandt de pensionsselskaber, som investerer mest i alternative investeringer. Karsten Kjeldsen, investeringsdirektør i Industriens Pension, uddyber i dette indslag, hvorfor aktivklassen, som dækker over bl.a. ejendomme, infrastruktur og unoterede aktier, er så interessant.
24. JULI 2019
1. halvår af 2019 bød på flotte afkast til bl.a. kunder i pensionsselskabernes livscyklusprodukter. Allokeringen til børsnoterede aktier og illikvide investeringer var i høj grad afgørende for hvor i feltet det enkelte pensionsselskab sluttede halvåret. Lyt med i videoen herunder, hvor jeg giver en update på udviklingen.
12. JULI 2019
Jyllandsposten/Finans sætter fokus på det faktum, at omkostninger spiller en stor rolle for levestandarden som pensionister for dem, der sparer op i markedsrente, hvor pensionsformuen udelukkende afhænger af afkastet. Og med udsigt til lavere afkast bliver omkostningerne endnu vigtigere. Jeg kommenterer i artiklen på, at der mangler belæg for de store forskelle i omkostningsniveauet på tværs af selskaberne.
25. JUNI 2019
Ny ballade i Danske Bank. Denne gang om dårlig rådgivning, hvor bankens høje omkostninger snupper hele afkastet og endda mere til. Ros til Finanstilsynet for at stå på investorernes side. Rådgivning i Danske Bank er dog næppe hverken bedre eller dårligere end i andre banker, og sagen bør ramme branchen bredt - til gavn for kunderne. Lyt med i denne korte video, hvor jeg kort ridser sagens kerne op.

Eller læs min klumme i Berlingske Business, hvor jeg går i nærmere detaljer med problematikken.
7. JUNI 2019
Jeg var inviteret i studiet til Radio 27syv's nye podcast serie 'Dine Penge'. Lyt med på linket herunder, når jeg sammen med Berlingskes erhvervskommentator og redaktør, Jens Chr. Hansen, taler om de nye såkaldte robo-advisors.
7. JUNI 2019
Lyt med når jeg taler med Ralf Magnussen, investeringsdirektør i AP Pension, og får hans vurdering af markedssituationen og hvilke faktorer AP Pension fokuserer på, når de sammensætter kundernes pensionsopsparing.
1. JUNI 2019
Med lav-risiko aktier er man stadig eksponeret mod aktier og dermed aktieafkastet, men skulle det gå ned af bakke, vil de risikodæmpende aktier forhåbentligt betyde at ens portefølje falder mindre end ellers.​​​​​​​ Se med på denne video, hvor jeg fortæller mere om lav-risiko strategierne.
18. MAJ 2019
Udenlandske investeringsfonde trumfer mange danske fonde på pris og byder dermed på højere afkast, men danske investorer skal være opmærksom på beskatningen. Den adskiller sig fra nemlig fra, hvordan investorer i en traditionel dansk udbyttebetalende investeringsforening beskattes. Se med på denne video, hvor jeg giver et overblik over beskatningen.
22. April 2019
Min klumme i Berlingske Business handler denne gang om, at prisen på kapitalforvaltning fortsætter med at dykke uden for landets grænser, samtidig med at nye og billigere investeringsprodukter trænger ind på det danske marked.
25. marts 2019
Lyt med når jeg taler med Vellivs chefstrateg, Henrik Henriksen, om hans forventninger til resten af 2019 og karakteristika ved Vellivs forskellige investeringsprodukter.​​​​​​​
18. marts 2019
Priskonkurrencen på formuerådgivning og de produkter som anbefales foregår indtil videre uden for landets grænser. Det koster danske investorer dyrt i form af 'tabt' afkast. Lyt med i videoen herunder og bliv opdateret på udviklingen og mulighederne for besparelser.
11. marts 2019
FinansWatch skriver om det stadig stigende udbud af bæredygtige investeringsprodukter. Jeg kommenterer på udviklingen og at mange investorer sandsynligvis oplever det som en jungle at navigere i.

25. februar 2019
Jeg skriver i min sædvanlige klumme i Berlingske Business denne gang om fordele og ulemper ved den nye mulighed danske investorer har fået med den første ETF på børsen i København. Det er Handelsbanken som noterede XACT C25 som følger de 25 mest omsatte aktier. 
Læs selv med og blive klogere på den nye ETF.
eller se denne video hvor jeg går i detaljer med XACT C25
19. februar 2019
Finans skriver om hvordan pensionsselskaberne tjener penge på Söderbergs kontroversielle pensionsfond. Jeg giver min vurdering af om betalingen står mål med de leverede ydelser.


10. februar 2019
Der er udsigt til lavere afkast på investering de næste 10 år og højere inflation. Finans skriver om, hvordan (lave) omkostninger bliver stadig vigtigere for den enkelte pensionsopsparer. Jeg giver min vurdering af hvilke pensionsselskaber, som vil være særligt godt rustet til de kommende år.


13. januar 2019
Finans skriver, at det kostede danske investorer tæt på 9 mia. kr. i 2018 at investere i danske aktivt forvaltede aktiefonde - ikke på grund af markedsudviklingen, men alene som følge af sløje præstationer. Jeg giver til Finans min vurdering af resultaterne. 
TV2News satte samme dag fokus på emnet, og jeg startede dagen i studiet hos TV2News. 

​​​​​​​
10. december 2018
TV2 skriver om pensionsfesten, der er ved at ebbe ud. Der er udsigt til markant lavere afkast end det mange er blevet forvænt med igennem mange år. 
Jeg var i studiet hos TV2 News fra morgenstunden og tale om pensionsselskabernes 2018-afkast og blev senere på dagen interviewet til TV2 om, hvordan danskerne skal forholde sig til de lavere afkast.


22. november 2018
Politiken sætter lup på et meget relevant emne. Det er kombinationen af lavere afkast, længere levetid og flere år i alderdommen ude af arbejdsmarkedet, der er en udfordring for den søde pensionstilværelse. Den eneste løsning der for alvor rykker er ganske enkelt at spare mere op undervejs. Jeg kommenterer i Politiken på emnet. 


9. november 2018
Jeg er her til morgen i TV2 News for at tale om afkastet i danske pensionsordninger. 2018 tegner til at blive det sløjeste afkastår siden Finanskrisen, godt trukket ned af udviklingen i oktober.


10. oktober 2018
Jeg taler igen pension - denne gang på TV2 News om, hvilken udfordring lavere afkast og længere levetid er for en økonomisk bæredygtige pensionstilværelse, samt hvilke muligheder danskerne har for at sikre, at opsparingen rækker hele pensionstilværelsen.


11. september 2018
Dagbladet Børsen skriver om udviklingen i pensionsmarkedet, hvor langt flere danskere i dag - modsat tidligere - sparer op i markedsrente. Produktet er radikalt anderledes end det såkaldte gennemsnitsrenteprodukt, som var populær for år tilbage. Kunderne bærer nu den fulde markedsrisiko. Jeg kommenterer på, at den ændrede risiko for kunden stiller tilsvarende større krav til rådgivningen. 


10. september 2018
Finans har spot på de markante afkastforskelle i investeringsforeningers præstationer over de seneste 10 år. De markante forskelle opstår også blandt fonde med samme investeringsfokus som fx. danske aktier, globale aktier osv. Jeg kommenterer på, at det skaber tvivl hvis interesser som reelt varetages, når dårlige fonde år efter år anbefales til investorer. 


5. september 2018
DR skriver om den store omkostningskabale, der har fundet sted i investeringsforeninger og banker, op til ikrafttrædelsen af nye EU-regler, hvoraf dele af regelsættet trådte i kraft sidste sommer. DR-indslaget omhandler bl.a. det faktum at selvom visse omkostninger er faldet i pris, er det for mange investorer alligevel blevet dyrere. Jeg kommenterer på udviklingen og konkluderer, at denne del af det nye EU regelsæt ikke har haft den store effekt for danske investorer, bortset fra at det er blevet dyrere for mange.


​​​​​​​24. august 2018
Pensionskasserne arbejder i stigende grad med selskabers adfærd og samfundsansvar i investeringsøjemed. Ikke desto mindre er pensionskasserne ifølge TV2 News tavse omkring Danske Bank i forbindelse med hvidvaskskandalen, hvor bagmandspolitiet nu er i gang med en efterforskning af sagen.
Jeg udtalte fredag morgen til TV2 News, at pensionskasserne burde tone rent flag om deres standpunkt og alt efter standpunktet tage konsekvensen heraf. I min optik er det ikke en bæredygtig strategi at ESG-politikken i praksis håndteres efter, hvem der bryder politikken.


23. august 2018
Jyllandsposten/Finans tager igen fat på den åbenlyse interessekonflikt, som opstår, når pensionsmægleren Söderberg & Partners tilsyneladende - ifølge Finans - på autopilot sender pensionskunder ned i egen fond hos flere pensionsselskaber. Jeg kommenterer på det uhensigtsmæssige i, at kundernes penge pr. automatik ryger ned i Söderbergs fond, hvor interessekonflikten måske er mest åbenlys.


21. august 2018
Jyllandsposten/Finans skriver om pensionsmæglere, som ifølge flere kritikere er ved at sætte uvildigheden over styr, da de anbefaler egne investeringsprodukter. Jeg giver min vurdering af interessekonflikten, når en uvildig rådgiver har økonomiske interesser i at anbefale nogle produkter frem for andre.
Back to Top